donderdag 28 april 2011

"Mama, het dak gaat erop"

Marijn vanmorgen: "Mama, het dak gaat erop!" “Bijna lieverd, maar nog niet helemaal”. Het plafond van de begane grond/vloer van de 1e verdieping wordt vandaag gelegd. Iets later dan gepland maar volgens Hans, ons bouwopperhoofd, gaan we dat in de komende weken weer goedmaken. 

De schilvloer, de platen die er nu opgelegd worden, is een cruciaal onderdeel van de bouw. Op de schilvloer komt enorm veel te liggen. Denk  hierbij aan de elektra, de inbouw spots, de riolering, de WTW (warmte-terug-win-installatie of te wel een nieuwerwetse CV-installatie), het geluid (de boxen ed), het alarm, en dan ben ik vast nog iets vergeten. Kortom dit is een lastig stukje voor iedereen. Als alles er in ligt wordt daarover heen de betonvloer gestort. We moeten allemaal alert blijven of alles wel zo gaat als iedereen bedacht heeft.

Weken aan voorbereiding aan alle kanten is hieraan vooraf gegaan. Maar na morgen kunnen we op de 1e verdieping lopen en als het goed is, ook nog via de trap. Want die komt er ook nog in. De trap naar 1 hoog wordt een betonnen trap en die wordt meteen geplaatst, de andere trappen (naar de kelder en naar zolder) zijn houten trappen en die worden pas op het laatst geplaatst, ook om schade te voorkomen.

Blijft leuk om die stoere mannen in Koninginnedaghelmen de puzzelstukjes in elkaar te zien leggen. Het kost ze heel wat bloed, zweet en tranen af en toe maar dan krijg je ook wat...

 Volgende week wordt een drukke en hectische week in ons huisje. Thuis zit ik met van die enorme platte gronden om alles bij te houden en te begrijpen. De ene meeting na de andere om alles rond te krijgen. Af en toe kijk ik om me heen en zie echt overal enorme vellen papier en besef ik me dat ik nooit verwacht had dat ik dat allemaal nog eens zou begrijpen. Tja het lijkt erop dat ik nog technisch inzicht krijg op m'n 43ste. Op naar de bouw met mijn veiligheidsschoenen en helm. Net echt!

wordt vervolgd...

dinsdag 12 april 2011

De contouren worden zichtbaar


Doorkijkje van de
keukennaar de woonkamer

Hard wordt er gewerkt. Langzaam wordt duidelijk, niet alleen hoe de buitenkant zich vormt maar ook wat de contouren van de afzondelijke kamers op de begane grond gaan worden. Nu loop ik echt door de woonkamer, de keuken, de werkkamer etc. Nu het plafond nog.

Deze komt eind volgende week (als alles goed gaat). Eerst komt de schilvloer. De schilvloer bestaat uit grote platen. Op deze platen gaan de electiciens alle electra inbouwen en ook worden alle af- en aanvoerbuizen van verschillende zaken (water, riolering, cv etc) hierop geplaatst. Daarna wordt de daadwerkelijke basisvloer gestort. Tegelijk met de schilvloer komen ook de betontrappen naar de kelder en naar 1-hoog. We zijn weer benieuwd.

Wordt vervolgd...
Jan in de keuken gezien
vanuit de woonkamer



links komt de zijentree en
rechts de ingang van de
werkkamer





zondag 3 april 2011

Zwevend raam

Afgelopen week is er weer hard gewerkt. Veel kozijnen zijn gezet zodat de muren ertussen gemetseld kunnen worden. Het is een heel gepuzzel om de juiste kozijnen op de juiste plaatsen te krijgen. En wat lijken die ramen groot. Ze zijn ook groot en indrukwekkend. We hebben nu zelfs een zwevend raam.

Wordt vervolgd...



Overzicht vanuit de achtertuin





Zwevend raam